top of page

Zihni İyileştiren Mozart Etkisi

Zihin üzerine iyileşme ve gelişmeye yardımcı olduğu iddiasıyla 1990 yıllarında ortaya atılan Mozart Etkisi, özellikle klasik müziğin insan üzerindeki etkilerine yoğunlaşmıştır. Mozart Etkisi çeşitli hastalıkları tedavi ettiği ve zihni kısa vadede iyileştirdiği düşüncesiyle ilk kez 1991 yılında kulak, burun ve boğaz doktoru Alfred A. Tomatis tarafından ortaya atılmıştır. İşitsel sorunlar, disleksi, otizm, yabancı dil öğrenme, depresyon gibi araştırmaları olan Tomatis kitaplarında küçük çocuklara annesinin sesi haricinde Mozart dinletilmesinin zeka gelişimine yardımcı olacağını dile getirmiştir. Tomatis Terapisi ya da Tomatis Yöntemi içinde Tomatis tarafından incelenen Mozart Etkisi'nin kanıtlanmış en ünlü örneği aktör Gerard Depardieu'dur. Aktör küçükken kekeme olduğunu söyleyip Mozart dinleyerek hastalığını yendiğini dile getirmiştir (Sting, Maria Callas diğer örnekleridir).


Öğrencilere yapılan IQ testi sonuçlarıyla kanıtlanan Mozart Etkisi, kulağı yeniden eğiten ve farklı frekanslardaki müziğin kulak iyileşmesiyle beyin gelişimine katkısı olduğunu göstermiştir. 1993 yılında Rauscher ve arkadaşlarının yaptığı çalışmaysa daha mekansal olmuş, özellikle doğayla müziğin etkisine ilgi çekmiştir. Fakat bu tezi reddeden Rauscher, etkinin sadece 15 dakika sürdüğünü dile getirmiştir. Mozart'ın terapi etkisi olan kaydını ele geçiren Hughes, 39 hastasının krizlerini-ataklarını Mozart dinleyerek azalttığını belirtmiştir. Medya ise aynı dönem Mozart albümleri dağıtarak bu durumu iyice popülerleşmiştir (anne karnında Mozart). 1997'de yazar Don Campbell'in çıkardığı kitapla tez tekrardan gündeme gelmiş ve beraberinde tartışmaları da getirmiştir. Özellikle anksiyete, depresyon, stresi azaltıp yaratıcılığı körüklediği iddiaları Mozart Etkisi'nin doğruluğuna dikkat çekmiştir. 1998 Gürcistan Valisi Zell Bryan Miller, çocukların müzikle eğitilmesine destek vererek 105 bin dolar bütçe ayırmıştır.


Destekleyici raporlara gelince 1993 yılında Nature isimli dergide bilimsel bir araştırma yayınlanmış ve Mozart'ın Köchel 448 ve Piano Concerto No. 23 (K. 488) eserleri bir grup öğrenciye dinletilip sonrasında başarılarındaki artış izlenmiştir. Aynı şekilde Afrika'da ilkel toplulukların Mozart'a olan etkisi diğer müziklere hatta Bach'a oranla daha sakin olmuştur. Hayvanlar üzerinde ise Mozart dinletilen farelerin labirentte yollarını diğer farelere kıyasla daha kolay bulduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmacıların kimisi etkinin elitist bir uydurma olduğu düşünürken, müziğin insan ruhuna olan etkisi her dönem olumlu olmuştur.


Şirket çalışanlarına özel ve wellbeing atölyeleri kapsamında, sanatın iyileştirici gücünü kullanarak deneyimleyebileceğiniz ‘’Müzik Terapisi’’ atölyesi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

75 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page