top of page

Picasso Ingres: Face to Face

Güncelleme tarihi: 13 Kas 2023

Pablo Picasso, Kitaplı Kadın, 1932, Tuval üzerine yağlı boya, 131 x 98 cm.

The Norton Simon Foundation, Pasadena.


Pablo Picasso'nun yenilikçi bir sanatçı olduğunu söylemek yetersiz kalır. 20. yüzyıl Avrupa sanatında resim, heykel, baskı resim ve seramiğin gelişimi üzerinde ölçülemez bir etkisi olmuştur. Picasso'nun eserleri bize onun sürekli kendini yeniden keşfetme ve sanat yapmanın yeni yollarını keşfetme dürtüsünü gösteriyor. Mavi ve Pembe döneminden Kübizm'in gelişimine ve ikonik Kübo-Sürrealist tarzına kadar. Rüya, Picasso'nun 1932 civarında Château de Boisgeloup'taki stüdyosunda yaptığı bir dizi çalışmanın parçası.

Dizi, Picasso'nun ilk karısı Olga Khokhlova ile evliyken metresi olan ilham perisi Marie-Thérèse Walter'ı içeriyor. Cesur renklere, konturlara ve kıvrımlı formlara sahip bu şehvetli çalışmaların çoğu bir gün içinde tamamlandı. Resimlerinin çoğunda Marie-Thérèse'i uyurken ya da uzanmış bir pozda tasvir ediyor.

Fun Fact: Kitaplı Kadın'daki oturma pozu ve el hareketi, Jean-Auguste-Dominique Ingres ve Madame Moitessier portresinden esinlenmiştir. Ve Ingres'in bakıcısı bir yelpaze tutarken, Picasso, Marie-Thérèse'in elinde rahatça tutması için bir kitap seçmiştir.


'Küçük sanatçılar ödünç alır; büyük sanatçılar çalar.' Pablo Picasso

Picasso'nun Kaliforniya Norton Simon Müzesi'nden 'Kitaplı Kadın' (1932) tablosu, ve Jean-Auguste-Dominique Ingres'in kendisine ilham veren 'Madame Moitessier' tablosuyla ilk kez bir araya getirilecek.


Picasso, esrarengiz 'Madame Moitessier' ile ilk kez 1921'de Paris'teki bir sergide karşılaştı ve büyülendi. Sonraki on yıl boyunca, sanatında tekrar tekrar Ingres'e atıfta bulundu ve Ingres'in ünlü çalışmasına saygıyla, en ünlü portrelerinden biri olan 'Kitaplı Kadın'ı çizdi.

19. yüzyıl Fransız sanatçısı olan Ingres için, güzel ve zengin Madame Moitessier klasik ideali temsil ediyordu. Tabloda, en güzel kıyafetlerini ve mücevherlerini giyerek, ikinci imparatorluk döneminde lüks ve stilin vücut bulmuş hali olan Madame Moitessier, görkemli bir şekilde izleyiciye bakar.


Ingres'ten 100 yıl sonra doğan Picasso, çok farklı, soyut bir sanat tarzıyla ünlüdür, ancak ilhamı açıktır. Picasso'nun o zamanlar genç metresi Marie-Thérèse Walter, 'Kitaplı Kadın' modeli, Madame Moitessier'in farklı pozunu taklit ediyor. Resim, şehvet ve kısıtlamayı dengeliyor ve Ingres'in burjuva saygınlığı imajının altında yatan erotizmle bir akor vuruyor.

'Picasso Ingres: Yüz Yüze', bu iki portreyi yan yana ilk kez görmek ve 19. ve 20. yüzyıl sanatsal gelişimi arasındaki kesintisiz çizgiyi izlemek için eşsiz bir fırsat.


İki tablo 9 Ekim 2022'ye kadar Ulusal Galeri'de yan yana duracak. (Oda 46)






32 görüntüleme0 yorum

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page