top of page
Yazarın fotoğrafıUrban Art

Michelangelo: Adem’in Yaratılışı



Michelangelo, İtalyan Rönesansının en büyük sanatçılarından biriydi ve mirası bugün, hala yaşamaya devam ediyor. Muhtemelen en büyük şaheseri, 1508-1512 yılları arasında ve yaptığı ve tamamlaması altı yıldan fazla süren, şaşırtıcı bir sanatsal çaba başarısı olan ve bir dizi çarpıcı İncil freskleriyle süslediği Sistine Şapeli'nin içiydi. Sistine Şapeli'ndeki en çok konuşulan fresklerden biri, Michelangelo'nun, Tanrı'nın Adem'e yaşam armağanı vermek için uzanıp parmağına dokunduğunu gösteren 'Adem'in Yaratılışı'dır. Pek çok sembolizm katmanına sahip karmaşık bir sahne, birçok kişiyi bu nefes kesen sanat eserinin ardındaki daha derin anlamın ne olduğunu sormaya sevk ediyor.

Michelangelo'nun Adem'i Yaratması'ndaki en doğrudan anlam, Hristiyan İncil'indeki Yaratılış Kitabında anlatıldığı gibi, Tanrı'nın insan hayatını yarattığı andır: “Sonra Tanrı şöyle dedi: “Kendi suretimizde, benzeyişimize göre insan yapalım. Ve denizin balıklarına, göklerin kuşlarına, sığırlara, ve bütün yeryüzüne, ve yerde sürünen her şeye hâkim olsunlar.” Michelangelo, hayatın ilk büyük kıvılcımını yaratmak için Tanrı'nın uzanıp Adem'in parmağına dokunduğunu resmederek bu anı tam bir netlikle resmetmeyi seçti.



Birçok araştırmacı Michelangelo'nun kompozisyonunu ayrıntılı olarak incelediğinde daha fazla gizli anlam için olası öneriler buldu. Doktor Frank Lynn Meshberger tarafından ileri sürülen bir argüman, perdenin şeklinin ve Tanrı'yı çevreleyen meleklerin bir insan beynine benzediğidir - inanılmaz, değil mi? Meshberger, iç ve dış beyinde, beyin sapında, baziler arterde, hipofiz bezinde ve optik boşlukta sulkusları gözlemleyerek, Michelangelo'nun tasarımı ile gerçek bir beynin anatomisi arasındaki şaşırtıcı korelasyonlara dikkat çekti.

Daha da şaşırtıcı bir şekilde Meshberger, Tanrı'nın beynin yaratıcılık ve akılla ilgilenen duygusal kısmından nasıl uzandığını belirtiyor. Meshberger, Adem'in Michelangelo'nun resminde zaten hayatta ve tamamen bilinçli olduğunu, bu nedenle Adem'e şu anda bahşedilenin yalnızca yaşam armağanı değil, daha fazlası - sanatsal ve akademik yetenek armağanı olduğunu savunuyor. Michelangelo, sanatsal yeteneğinin kaderinde paylaşması gereken Tanrı vergisi bir hediye olduğuna derinden inanıyordu ve belki de Michelangelo, bazı açılardan burada Adem'in bedeninde ve zihninde kendi imajını görüyor. Belki de, tüm insanlığı ve Rönesans sırasında devam etmekte olan ve bu tür inanılmaz atılım anlarına yol açan insan yeteneğinin inanılmaz uyanışını görüyor. Sanki Michelangelo, bize ilahi bir bilinç armağanı verildiği için tüm insanlara mümkün olan en yüksek düzeyde başarı için çabalamalarını söylüyordu.

Michelangelo'nun Adem'in Yaratılışı tablosuna başka bir anatomik referans daha yapılmış ve tabloya olası anlam katmanları eklenmiş. Pek çok kişi tarafından, Tanrı'nın ve meleklerin yarattığı şeklin bir rahim ve plasentaya benzediği öne sürülmüştür, bu da Adem'in Tanrı tarafından yoktan var edilmek yerine doğurulduğunu düşündürür. Hatta bazıları arka plandaki melek çemberini plasentanın yüzeyine ve Tanrı'nın uzattığı kolunu Adem'in koluna bir göbek bağıyla birleştiren çizgiye benzetmiştir. Bu bağlantı, Rönesans sırasında önemli ölçüde artan bir bilim farkındalığına ve anatomik anlayışa işaret ediyor, ancak Michelangelo belki de İncil ideolojilerini ne ölçüde gölgede bırakacaklarını bilmiyordu.

İlginç bir şekilde Michelangelo'nun sahnesinde Tanrı'nın varlığının Adem'inkinden çok daha baskın olduğu kaydedilmiştir ki bu belki de anlaşılabilir bir durumdur, çünkü Adem burada tüm yaşamın ve tüm evrenin yaratıcısı olarak tasvir edilmiştir. Ancak Tanrı'nın kolu, belki de Tanrı'nın baba benzeri rolüne karşılık gelen bir anne olan, önde gelen bir kadın karakterin kolunu da sarar. Sanki Michelangelo, doğumda ve yaratılışta kadının önemini anladığını anlatıyor. Eğer bu doğruysa, İncil'deki yaratılış öyküsünde cinsiyetlerin eşitliği ve kadının bu hikayedeki hayati rolü için büyüleyici derecede karmaşık bir argüman oluşturuyor.


Şirket içi motivasyon etkinlikleri kapsamında düzenleyebileceğiniz sanat seminerleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz




63 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page