top of page

İki Manzara: Bir Gün Batımı ve Bir Fırtına

Aslen ‘Calme’ ve ‘Tempête’ (Sakin ve Fırtına) olarak bilinen bu iki tablo, Haziran

veya Temmuz 1772'de Polonya Kralı Stanislas Augustus tarafından bir çift olarak sipariş edildi. Ancak Vernet, tablolarını, sanatçının önceki yıl Paris Salonu'nda sergilediği benzer iki deniz manzarasından etkilenen İngiliz subayı ve Doğu Hindistan Şirketi yetkilisi Lord Clive'e (Hindistan’lı Clive olarak bilinir) sattı.


Vernet'in ilk resmettiği 'Sakin', sakin bir yaz akşamında balıkçıların avlarıyla döndükleri hayali bir limanı gösteriyor. 'Tempête', şiddetli bir deniz fırtınasının çarptığı kayalık bir kıyı şeridini tasvir ediyor. İki gemi dev dalgalarla boğuşurken, biri kayalara çarparak paramparça oluyor.


Bunlar, Vernet'in en büyük deniz resimlerinden ikisi ve zamanında en ünlü olduğu çalışma türüdür. İngiliz kamu koleksiyonundaki harika deniz manzarası çiftidirler aynı zamanda.


Geniş Kapsamlı:


1771 Paris Sergisinde, İngiliz subayı ve Doğu Hindistan Şirketi yetkilisi Lord Clive, Vernet'in bir çift deniz resmini görür. Onlardan o kadar etkilenir ki, ressamdan kendisi için daha büyük ve benzer bir çifti yapmasını ister. Vernet 12000 livre teklif ettiğinde, Clive fiyattan vazgeçer. Sonunda, Mayıs 1773'ün başlarında satın aldığı tablolar, sipariş ettiği resimler değil, Polonya Kralı Stanislas Augustus adına Haziran veya Temmuz 1772'de 9.600 livreye sipariş edilen daha küçük bir çift olur. Vernet'in Clive'nin menajerine yazdığı mektuba göre, Kral'ın ödemede gecikmesi nedeniyle değişiklik yapıldığını belirtir.


Vernet'in ilk yaptığı ve orijinal olarak 'calme' yani ‘sakin’ olarak bilinen tablo, sakin bir yaz akşamında balıkçıların avlarıyla döndükleri hayali bir limanı gösteriyor. Altın güneş resmin merkezinde, ışığı birkaç bulutun altını aydınlatıyor ve suyun yüzey dalgalarını yansıtıyor. Işık, gölge ve atmosfer, Vernet'in resminin gerçek konularıdır; ön plandaki figürler, ışık, hava ve suyun puslu buluşmasının güzelliğine sadece bir perdedir. Tablo, Claude'un 1664 tarihli A Seaport ve 1641 tarihli Saint Ursula'nın Gemiye Binişi ile Seaport gibi İtalyan liman manzaraları geleneğini takip ediyor.


Aslen 'tempête' yani ‘fırtına’ olarak adlandırılan resim, şiddetli bir deniz fırtınasının çarptığı kayalık bir kıyı şeridini tasvir ediyor. İki gemi dev dalgada yuvarlanıyor, yelkenleri bağlı ya da çalkantılı rüzgarlar ve şiddetli yağmur tarafından parçalanmış. Güneşi kaplayan karanlık gök gürültüsü bulutlarından şimşekler çakıyor, ancak deniz fenerinin lambası yanmıyor. Büyük dalgalar kıyıya çarpıyor, uçurumlardan şelaleler gibi dökülüyor. Sağ alt ön planda kayaların arasında parçalanmış bir gemi kalıntısı yatıyor. Figürler, kurtarılmış malları sahile taşırken, baygın bir kadın bir kayanın üzerine serimiş ve arkadaşları umutsuzluğa kapılmış. Sahilin daha aşağısındaki bulutlarda bir aralık var ve güneş ışığı araziye vuruyor. Görünen o ki, yıkıcı fırtına aniden ve uyarı vermeden geldi ve deniz fenerinin lambasının yanması için zaman bırakmadı. Belki de uzaktaki güneşli manzara, bize fırtınanın yakında dineceğine dair umut veriyor.


Vernet, zıt deniz manzaralarını duygularımızı etkilemek ve bizi doğanın görkemli gücü ve güzelliğinden ilham almak ve ilham almak için tasarladı. Bunda, Edmund Burke'ün Yüce ve Güzel (1757; ilk Fransız baskısı 1765) Fikirlerimizin Kökenlerine Dair Felsefi Bir Araştırmasında ifade edilen moda fikirleri araştırıyordu - Avrupa sanat ve edebiyatındaki Romantik ve Gotikleşmiş hareketler üzerinde önemli bir etkisi olan bir metin. Burke, güzelliğin sevgiyi uyardığını ve rahatladığını, yüce olanın ise dehşeti heyecanlandırdığını ve gerginlik yarattığını öne sürdü. Sanatta yüce olanın dehşetinin kurmaca olduğunu fark ettiğimizde, bu olumsuz duyguların dağılmasına neden olur ve bir zevk duygusu yaratır.


Bu iki eser, Vernet'in en büyük deniz resimlerinden ikisi ve zamanında en ünlü olduğu çalışma türüdür. İngiliz kamu koleksiyonundaki tek harika deniz manzarası çifti.







4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page